Odlingsåret 2023, del 2

Dags att sammanfatta lite mer från årets odlingssäsong. Hur blev de nya bäddarna och ytorna, och vilka sådder var bäst planerade? Särskilda händelser väntar 2024 och kräver att lärdomarna tar skruv!

Året 2023 började med skörd. Eller inte riktigt. Året 2022 avslutades med skörd, rättare sagt. På nyårsafton plockade vi upp den sista potatisen och morötterna och några jordärtskockor. Det var inte alls tokigt. Väl hemma igen var det dags för sådder.

Jag satsade på en tidig skörd av kål och valde en spetskål och en broccolirybs. Båda sorterna fick mängder av bladlöss! (Var kommer de ens ifrån?) Och då det dessutom svämmade över av andra plantor i hyllan fick de åka ut på balkongen, i hylla med överdrag. Jag hoppades att en och annan lusätare skulle ha vaknat, men så var det inte. Plantorna kämpade mot både löss och kyla och en hel del av dem gick under. När det hade blivit dags för utplantering var plantorna fortfarande täckta av löss. För spetskålen gick det ganska bra, men broccolirybsen var verkligen jättesvåra att få rena när man skulle äta dem. Jag lät dem därför gå i blom och såg att många insekter uppskattade dem. Spetskålen blev verkligen färdig tidigt, men vi skördade då och då under en lång tid.

Vi anla två nya potatisland och byggde ut några andra bäddar. Länge var det riktigt kallt och jag använde snö för att tynga ner tidningarna som skulle ligga på botten. Den 8 april låg det fortfarande snö på vissa plättar i vår trädgård och det var tungt att jobba i bara några plusgrader! En månad senare var vi helt färdiga med de båda nya landen och kunde sätta vår potatis. Då hade vi fått leverans från två grannar, med både ensilage och hästskit.

Jag hämtade snö från trädgårdens norrsida och använde för att hålla tidningarna på plats. Ovanpå la jag de förra potatislandens täckmaterial. 4 plusgrader den 8 april.

Kronärtskockorna fick en bra start, men ett mycket kassare slutställe. De trivdes inte alls och ser nu så klena ut att jag bestämt mig för att inte försöka övervintra dem. Paprika lyckades jag få upp två plantor av, av kanske tio frön. Tomaterna sådde jag i pluggbrätte direkt, men alla frön grodde inte. Det hade varit bättre att så dem i tråg och sen prickla dem till varsin plugg, så att varje plugg innehåller en planta.

Jag tror att jag överlag ska se till att ha lite is i magen när det gäller alla inomhussådder. Vi har inte särskilt mycket plats för förodlingen och det blir bökigt och trångt. Även om vi har en ganska stor balkong så kan plantorna inte flytta ut hur tidigt som helst.

Äntligen går det att sitta i balkongsoffan, tänker nog Kajsa. Här, den 3 juni, har hälften av plantorna flyttat till Askelid och resten åker veckan därpå.

En liten lista på tankar inför 2024:

  • Förså spetskål först av allt. Bladkål kan kallsås i hyllan på balkongen med gott resultat.
  • Förså purjolök tidigt och gödsla också tidigt.
  • Hoppa över paprika och köp plantor istället.
  • Så tomater i tråg och flytta över till tråg när de kommit upp.
  • Att inte odla 2024: broccolirybs, basilika, persilja, kronärtskocka.

Nästa år vill vi delta i Tusen trädgårdar! (Mer om den en annan gång.) Den är lagd den 30 juni, vilket är ganska tidigt, och jag vill absolut ha plantor som verkligen är igång då. Därför kommer det bli några tidiga sådder som kan planteras ut tidigt och ha vuxit till sig ordentligt tills dess. Förutom kål, som är snygg i vilken form som helst, blir det ärter och bönor som drar iväg på höjden, men också en del blommor som vi brukar ha i odlingen.

Inläggets översta bild togs den 5 juni och visar broccolirybs som fått gå i blom.

Lämna en kommentar