Amerikabreven

Alla kände någon som emigrerade. Så var det för Hultmans också – både Gunnar och Sigrid hade flera systrar som bodde i Amerika. Vi har en brevsamling och har lyckats komma fram till vilka som skrivit till vem.

Det här inlägget började skrivas i mars i år, och har väntat på att bli färdigskrivet. Tidigare har jag skrivit om Gunnar Hultmans tre systrar som verkade ha försvunnit spårlöst, innan jag hittade dem på amerikanska sidor.

Sigrid gifte sig med Gunnar Hultman 1920 och flyttade samma år in på torpet Askelid. Hon var född 1883 i Södra Solberga, Jönköpings län. I Riksarkivet har jag följt familjen och alla systrarnas flyttar till olika ställen, och ganska ofta, men ganska säker var jag på att tre av Sigrids systrar emigrerat. När jag hittade församlingsboken för åren 1909-1931 fanns där – Anna emigrerade 1912, Beda 1913 och Petronella 1916.

I våras hamnade en hel hög, närmare bestämt ett par kassar, med brev och kort från staterna i våra händer. Ganska snart gick det att se att de alla var adresserade till Sigrid och inleddes ofta med Kära syster Sigrid. Alltså var det dags att titta i Riksarkivet igen. Namnen kändes igen. Det verkar som att alla av de tre emigrerade systrarna skrivit till Sigrid. Det går att känna igen deras handstilar och sätt att formulera sig på och ibland berättar någon någonting om någon av de andra.

Mellan raderna, och ibland tydligt, märker man hur de längtar efter att få ses igen. Undrar om det blev så…

Lämna en kommentar